Buitenschot Park | Haarlemmermeer, The Netherlands | H+N+S Landscape Architects

On behalf of Schiphol Group, a multidisciplinary project team designed a recreational park that simultaneously reduces ground noise from the airport. The design is a unique integration of landscape architecture, land art, and innovative technology.

When the 5th runway of Schiphol Airport (the ‘Polderbaan’) was opened for operation in 2003, residents living in the area (Hoofddorp-North) were burdened with ground noise. Ground noise is low-frequency noise caused by aircrafts taking off.

The Land Art Park Buitenschot not only reduces noise from the aircrafts but also adds aesthetic and recreational values to the area. The basic elements consist of three meter high embankments, which disperse the ground noise. One meter wide paths between the ridges serve as walking paths for visitors from Hoofddorp. The ground ridges are placed perpendicular to the sound waves for optimal sound reduction. This has led to a specific form that has an interesting relationship with the orderly grid of the Haarlemmermeer-polder.

Through vistas and lines of sight, smaller and bigger rooms emerge, which can be used for sports and cultural events. To the north and south the grassy ridge structure extends until it dissolves into longitudinal pyramids, distributed along the edges. Unique art objects are placed on the pyramids, inspired by parabolic sound mirrors, exploring the meaning of sound in this soundscape.

 

 

 

Buitenschot Park

Design H+N+S Landscape Architects in collaboration with artist Paul de Kort, TNO and Witteveen en Bos

Location | Haarlemmermeer, Hoofddorp
Plan surface area | 36ha
Client | Schiphol in collaboration with. Stichting Mainport en Groen

Map + scheme | H+N+S Landscape Architects

Photo credits |  Siebe Swart; Marleen Bos; Paul de Kort; Your Captain Luchtfotografie; H+N+S Landscape Architects;