Brown Boveri Square | Baden Switzerland | Schmid Landschaftsarchitekten

Brown Boveri Square | Baden  Switzerland | Schmid Landschaftsarchitekten
The formerly enclosed working area of  Brown Boveri & Cie, where in the past turbines and electrical motors were manufactured, to be converted to a lively urban square. However, even in this new configuration, the heritage of the Place can still be perceived. The Brown Boveri-Square is being transformed from an industrial to a cultural square; culture meaning also “cultivating”, since a classical tree formation outlines the square, leaving the center free. A further refinement of the new public space is achieved through the use of decorative casting moulds, which are conceived as a development of the well-­known industrial steel applications.


Brown Boveri Square | Baden  Switzerland | Schmid Landschaftsarchitekten
The project fulfils the transformation of the place and reveals its given qualities exclusively in landscape architectural means. The movement of pedestrians flows over a wide open tree square: both diagonally as well as along the façades of the surrounding buildings. The entrance platform of the Trafohalle, the most important attractor of the place, is seen as an elevated balcony overlooking the square. The openness and flexibility of the square allows the future placement of artworks or art interventions. The landscape architectural project establishes a platform and
basis for Art in public space. Art itself is however not the object of this project.

Brown Boveri Square | Baden  Switzerland | Schmid Landschaftsarchitekten
The Square is framed by a matrix of robust, high­‐branched and light urban trees. Honey locust (Gleditsia triacanthos), Ash (Fraxinus excelsior) and Norway maple (Acer platanoides) are mixed
freely as if a necklace of beads run around the square. The tree matrix is enhanced selectively by a small number of ancient tree species in order to create ambiental densities. On the other hand the center of the square remains open, at the disposal different cultural events and flexible concerning delivery traffic. Brown Boveri-­‐Square is primary a Square for the Everyday: a transit place of wide publicity, a place for having lunch, for waiting for a movie outside the Trafohalle, a meeting point near the central train station.

Brown Boveri Square | Baden  Switzerland | Schmid Landschaftsarchitekten
Brown Boveri Square | Baden  Switzerland | Schmid Landschaftsarchitekten
Verfasser/Author: André Schmid, Schmid Landschaftsarchitekten GmbH
Mitarbeiter/Collaborators: Laura Francescato, Uta Gehrhardt, Anna Willkommen
Visualisierungen/Visualisations: nightnurse images, Zürich

The design by Schmid Landschaftsarchitekten GmbH won 1st Prize in the Brown Boveri-Square design competition.

Der ehemals geschlossene Werkplatz von Brown Boveri & Cie., wo Turbinen und Elektromotoren hergestellt wurden, konvertiert zu einem lebendigen Innenstadtquartier mit einem zusammenhängenden System öffentlicher Räume. Auch in der neuen Konfiguration soll das Erbe des Standorts weiterhin erfahrbar bleiben. Nur erfährt der Ort eine Wertsteigerung. Der Brown Boveri-­‐Platz wandelt sich vom Industrieplatz zum kultivierten, alltagstauglichen Baumplatz klassischer Ausprägung mit einer offenen Mitte. Beispiele ähnlicher urbanen Plätze kennen wir u.a. aus Basel, Lyon, Brüssel und Zürich. Über den Einsatz ornamentaler Gussformen, die aus bereits bekannten Stahlverwendungen des industriellen Umfelds weiterentwickelt sind, wird der Veredelungsprozess dieses neuen öffentlichen Raumes in eine landschaftsarchitektonische Sprache übersetzt und sichtbar gemacht.

Der Baumplatz wird durch ein Gerüst aus robusten, hoch aufgeasteten und lichtenStadtbäumen gebildet (Gleditsia triacanthos, Fraxinus excelsior, Acer platanoides), diein einer freien Mischung wie an einer Perlenschnur in Linien gesetzt sind. Zur Platzmitte hin lichtet sich der Baumring aus und lässt eine grosse Lichtung offen. Situativ ist der Ring aufgebrochen. Hier können die Anlieferungsfahrzeuge den Platz passieren. Gleichzeitig werden dadurch vielbegangene Wege offensichtlich. Zusätzlich zu den gerüstbildenden Bäumen tanzen einige wenige Bäume von alten Arten (Calocedrus decurrens, Ginkgo biloba) aus der Reihe und schaffen so atmosphärische Verdichtungen innerhalb des Baumrings. Die Bäume verweisen zudem auf die Gartenkultur industrieller Betriebever gangener Jahrzehnte (Bally Schönenwerd, Zellweger Uster, Rote Fabrik Zürich).

RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+