Bispebjerg Hospital Masterplan | Copenhagen Denmark | BDP with TKT & Rambøll Danmark

BDP has won the masterplan competition for the New Hospital and New Psychiatry Bispebjerg in the northern part of Copenhagen, Denmark. The winning project divides the site into four quarters with a green park in the centre and allows space for the beautiful, heritage-listed pavilions and green gardens.

After much anticipation, the winner of the masterplan for the New Hospital and New Psychiatry Bispebjerg has been found: British BDP takes home the prize together with Danish architects TKT architekten and Rambøll Danmark.

“The winning proposal has been selected because it plans the hospital as a city with four different quarters, each with its own distinctive character. Because the green and recreational areas are an important part of the plan. And because a simple and consistent traffic solution ensures calm, accessibility and orientation within the site,” states Regional Councillor Lars Gaardhøj (S), who is chairman of the project’s political reference group.

Respect for the Existing Bispebjerg

The winning project divides the area into four quarters with individual, defined identities: The general hospital quarter in the northern part towards Tuborgvej, the psychiatric quarter in the north-eastern part, the historic quarter with administration, research and laboratories in the southern, heritage-listed part and a green park quarter with a central entrance area in the middle.

”An important part of the task was to establish settings for the new hospital, which respect the heritage-listed pavilions by Martin Nyrop. This challenge has been solved by ensuring distance to the old buildings, thereby creating space for many green areas. This honors the natural scenic Bispebjerg, as we know it today,” Lars Gaardhøj explains.

A Hospital with a Green Heart

As a surprising feature, the winning project places the general hospital entrance area in the middle as a large, green pulsating heart. From here staff, patients and visitors gather and distribute into the different quarters of the hospital.  Today, the recreational areas are an integrated part of the daily lives of patients, staff and neighbours. The green vibe of the project and the calmness of the area have been secured for the future through a well-planned traffic solution with one-way roads and central parking facilities. As a result of this, the winning project solves the existing parking challenges of an unnecessary traffic of drivers searching for a place to park.

IMAGES Courtesy of  BDP

RSS FEED EMAIL SUBSCRIPTION Follow Us on Twitter Join Our LinkedIN Group Become a Fan on Facebook Circle us on google+

CALL FOR SUBMISSIONS

MAGAZINE SPECIAL EDITIONS